Šta su vitamini i zašto su neophodni?

Vitamini su organska jedinjenja, neophodna za zdravlje, normalan rast i reprodukciju. Ljudsko telo ih ili sintetiše u veoma maloj količini, ili ne može da ih stvori uopšte. Stoga se moraju unositi putem hrane. Ima ih ukupno 13 i možemo ih podeliti na vitamine rastvorljive u vodi (vitamini B kompleksa i vit.C) koji se lako apsorbuju i višak se izbacuje putem urina, i na vitamine rastvorljive u mastima (A, D, E, K). Ova grupa vitamina se, za razliku od vodorastvorljivih, u organizmu može zadržati danima, a neki od njih i mesecima.

Vitamini antioksidanti su A, C, D, E, K. Oni neutrališu slobodne radikale i imaju ogroman značaj za zdravlje i imunitet.

Pozitivni uticaji antioksidanata:

* Oslobađanje tela od toksičnih materija,

* Sprečavanje starenja,

* Smanjenje rizika od raka,

* Zaštita od pojave srčanih, plućnih i drugih oboljenja,

* Prevencija hipertenzije, i dr.

Manjak vitamina u organizmu

Uzroci manjka vitamina mogu biti neadekvatna ishrana ili povećane potrebe. U grupu čiji organizam zahteva veću količinu vitamina spadaju hronično oboleli, trudnice, dojilje, konzumenti alkohola i duvana, kao i sportisti. Loš, nezdrav način ishrane, izloženost stresu, pad imuniteta, hronični umor i visok stepen sportske aktivnosti su samo neki od razloga zašto ljudi uzmaju suplemente na bazi vitamina.

Manjak vitamina – najčeš

ći simptomi:

* Loše stanje kože, zuba i noktiju

* Crvene tačkice po obrazima, bedrima i rukama

* Opadanje kose

* Nevoljni grčevi mišića

* Česte glavobolje, hroničan umor, pad energije i dr.

Vitamini – vrste i značaj za organizam 

Vitamin A – Rastvorljiv je u masti. Njegov nedostatak se može odraziti na problem sa očima (noćno slepilo i suva rožnjača). Hrana bogata A vitaminom je spanać, šargarepa, jetra, puter, slatki krompir, tikvice, jaja, kajsije i dr.

Vitamin B –  Rastvoriljiv je u vodi. Nedostatak ovog vitamina može izazvati beriberi i Wernicke-Korsakoff sindrom. Nalazi se u svinjskom mesu, jajima, karfiolu, krompiru, pomorandžama, smeđem pirinču, celim zrnima žitarica i dr.

Vitamin B2 – Rastvorljiv u vodi. Nedostatak u organizmu može prouzrokovati ariboflavinozu (preosetljive oči koje svrbe i peckaju, „žvale“ u uglovima usana, perutanje nosa i ušiju). Izvor bi mogli biti špargla, boranija, banana, riba, mlečni proizvodi.

Vitamin B3 –  Rastvorljiv u vodi. Njegov manjak može izazvati dijareju, dermatitis, pa čak i neke oblike mentalnih poremećaja. Nalazi se u avokadu, iznutricama (jetra, srce, bubrezi), piletini, govedini, ribi, orasima, pečurkama, pivskom kvascu i dr.

Vitamin B5 – Rastvorljiv u vodi. Nedostatak izaziva paresteziju (žarenje, peckanje, trnjenje delova tela). Nalazi se u mesu, celim zrnima žitarica, avokadu, brokoliju, matičnom mleču i dr.

Vitamin B6 – Rastvorljiv je u vodi. Njegov manjak može izazvati anemiju ili oštećenje delova nervnog sistema. Izvori su meso, orasi, banane, povrće, cela zrna žitarica i mleko. S tim da sa mlekom moramo biti pažljivi. Mleko u prahu sadrži duplo manju količinu ovog vitamina, a njegovo zamrzavanje i konzerviranje takođe utiču na smanjenje koncentracije B6.

Vitamin B7 – Rastvorljiv u vodi. Nedostatak izaziva dermatitis ili enterititis. Izvori ovog vitamina su žumanca, jetra, povrće i dr.

Vitamin B9 – Folna kiselina. Rastvorljiv je u vodi. Preporuka je da žene godinu dana pre trudnoće uzimaju ovaj vitamin. U prirodi, on se može naći u semenu suncokreta, pivu, mahunarkama, pekarskom kvascu, i dr.

Vitamin B12 – Rastvorljiv u vodi.Nedostatak može izazvati megaloblasnu anemiju. Izvori su soja, piletina, riba, školjke, jaja, mlečni proizvodi i dr.

Vitamin C – Rastvorljiv u vodi. Njegov manjak u organizmu može izazvati anemiju i značajno uticati na imuni sistem i opšte stanje organizma. Nalazi se u voću i povrću, naročito južnom. Visoke temperature uništavaju ovaj vitamin.

Vitamin E – Rastvorljiv u masti. Posledice nedostatka ovog vitamina su retke, ali opasne, naročito po decu. Izvori su kivi, bademi, avokado, orašasto voće, mleko, hladnoceđena biljna ulja i dr.

Vitamin D – Rastvorljiv u masti. Najveći uticaj ima na koštani sistem. Manjak ovog vitamina može uticati na slabljenje i omekšavanje kostiju.  Može se naći u masnijim vrstama ribe, jajima, pečurkama i dr. Sunčeva svetlost podstiče njegovo stvaranje u koži. Zato je važno provoditi što više vremena na otvorenom prostoru.

Vitamin K – Rastvorljiv u masti. Njegov nedostatak negativno utiče na vaskularni sistem, te se može razviti neuobičajena podložnost krvarenju. Prirodni izvori su lišće zelenog povrća, kivi, avokado i peršun.